Talvilinnut - Kiuru

Varhaisia kiuruhavaintoja tehdään Suomessa lähes joka kevät jo helmikuun lopulla. Ainakin keväänä ensimmäiset kiurut on havaittu alueellakin helmikuun loppuun mennessä.

Syksyllä kiurujen pääjoukot poistuvat jo lokakuun puoliväliin mennessä ja niinpä lajista on hyvin niukasti alkutalvisia havaintoja. Joulukuisia kiuruhavaintoja on ilmoitettu viisi ja tammikuisia vain yksi.


Talvilinnut - Tunturikiuru

Tunturikiuru Tuusulan Kulomäessä
Tunturikiuru, joka aikanaan tunnettiin Etelä-Suomessa säännöllisenä läpimuuttajana, on pesimälintuna lähes kadonnut Suomesta. Nykyisin etelärannikon lintuharrastajat tapaavat useimmiten rikkaruohokentillä ja täytemaa-alueilla talvehtivia tunturikiuruja.

Alueen ensimmäinen havainto talvisesta tunturikiurusta koskee Tuusulan Rantamossa tammi-helmikuussa 1975 viipynyttä lintua, josta saatiin talven mittaan useampia havaintoja.

Viimeksi tunturikiuru on talvehtinut Tuusulan ja Vantaan rajalla sijaitsevan Kulomäen täyttämäen laella talvella 2014/15.