Talvilinnut - Turkinkyyhky

Länsi- ja Lounais-Suomessa harvakseltaan pesiviä turkinkyyhkyjä tavataan myös talvehtivina ruokintapaikkojen ja viljankuivaamojen antimilla. Alueella laji on satunnainen harvinaisuus, josta on tehty myös useita talvihavaintoja.

Vuosina 1972-75 turkinkyyhkyjä tavattiin Nurmijärven Rajamäellä joka talvi. Keravalla tehtiin havaintoja turkinkyyhkystä läpi talven 1985/86 helmikuun lopulle asti. Hyvinkään Paavolassa turkinkyyhky talvehti piharuokinnan turvin tammi-helmikuussa 1996.

Talvilinnut - Tunturipöllö

Valtaosa alueen tunturipöllöhavainnoista on tehty talviaikaan, katso tarkemmat tiedot Alueen linnusto.

Talvilinnut - Lapinpöllö

Lapinpöllöjen Etelä-Suomeen ulottuvat vaellukset ajoittuvat loppusyksyyn ja talveen. Lisätietoja alueen talvihavainnoista löytyy Alueen linnusto -katsauksesta.

Talvilinnut - Sarvipöllö

Sarvipöllö on muuttolintu, joskin niitä jää vähälumisina myyrätalvina myös talvehtimaan etelä- ja lounaisrannikolle. Talven aikana ravintopula voi silti yllättää ja silloin pöllöt siirtyvät pelloilta kaupunkeihin, mistä saadaankin eniten talviaikaisia havaintoja lajista.

Valtaosa alueen talvihavainnoista koskee jo helmikuussa palaavia ja kevätsoitimensa aloittaneita sarvipöllöjä. Joulukuisia havaintoja on vain kahdelta vuodelta ja tammikuisia vain neljältä vuodelta.

Tuusulan Kellokoskella tavattiin läpi talven viipynyt sarvipöllö talvella 1987/88.

Talvilinnut - Suopöllö

Maamme suopöllöt ovat muuttolintuja, jotka talvehtivat yleensä Länsi-Euroopassa. Parhaina myyrätalvina suopöllöjä voi jäädä myös talvehtimaan.

Suopöllöstä on ilmoitettu alueelta vain kaksi talvihavaintoa:

  • 23.1.1997 Tuusulan Hyrylässä havaittiin etelään lentävä lintu
  • 5.2.2014 Hyvinkään Veikkarissa varisparvi ahdisteli lentävää suopöllöä

Talvilinnut - Kuningaskalastaja

Kuningaskalastajia tavataan leutoina talvina joka vuosi Suomessa. Alueen ainut talvehtimishavainto koskee Tuusulan Jokipuistossa 10.1.-14.3.1975 kalastellutta lintua.

Talvilinnut - Pikkukiuru

Pikkukiuru on havaittu alueella kerran, tammi-helmikuussa 1975. Tarkemmat tiedot löytyvät Alueen linnusto -katsauksesta.