Talvilinnut - Punarinta

Punarintoja jää tai saapuu joka vuosi talvehtimaan Suomeen. Eniten talvihavaintoja on tehty etelä- ja länsirannikolla, mutta myös Itä-Suomessa Kuusamoa myöten.

Alueen punarintahavainnot jakautuvat varsin tasaisesti kaikille kolmelle talvikuukaudelle. Kiinnostus talvihavaintoihin lienee myös kasvattanut havaintomääriä. 1970-ja 1980-luvulla talvihavaintoja tehtiin vain muutamana talvena, 1990-luvulla jo viitenä talvena ja vuodesta 2000 lähtien punarintoja on havaittu joka talvi. Talvella 2002/2003 saatiin talvihavaintoja ainakin kahdeksasta eri punarinnasta.

Talvehtimaan asettuneet punarinnat pysyttelevät usein samalla ruokintapaikalla, jonka läheisyydestä ne ovat löytäneet myös suojaisan yöpymispaikan. Ainakin kolmesti on punarinta onnistui talvehtimaan kevääseen asti:  1.1-17.3.1994 Nurmijärven Kirkkotiellä, 25.1.-3.3.2004 Tuusulan Hernemäentiellä ja 27.1.-7.3.2007 Järvenpään Jampassa.

Talvilinnut - Sinirinta

Sinirinta on pitkän matkan muuttolintu, jonka pääjoukot jättävät Suomen jo syyskuussa. Marraskuisia havaintoja on koko Suomesta vain kymmenkunta.

Sinirinnasta on kuitenkin dokumentoitu myös joulukuinen havainto Hyvinkäältä. Seppo Verhiö havaitsi kotipihallaan Viertolassa sinirinnan 27.12.1953. Hän kirjoitti Hyvinkään Yhteiskoulun Luontokerho Turduksen lehteen havainnosta tiedonannon (Verhiö 1956), jossa hän mainitsee mm seuraavaa:

"Joulukuun lopulla 27.12.1953 klo 12.07 ilmestyi sinirinta Luscinia svecica meidän pihamaalle ... Ensinnä se herrasteli tietenkin  kompostikasalla, mutta lähti sitten tutustumiskierrokselle muuallekin." 

Talvilinnut - Sepeltasku

Alueen ensimmäinen havainto sepeltaskusta koskee Järvenpään Suvirannasta joulukuussa 1961 kuolleena löytynyttä lintua, katso Alueen linnusto.

Talvilinnut - Laulurastas

Laulurastaita viivyttelee hyvinä marjatalvina rastasparvien mukana usein joulukuulle asti. Keskitalviset havainnot sen sijaan ovat harvinaisempia ja koskevat usein ruokintapaikoille asettuneita lintuja.

Alueella laulurastaasta on ilmoitettu kolme joulukuista havaintoa: 7.12.1981 Tuusulan Krapin alueella, 14.12.2002 rastasparvessa Nurmijärven Kuhajärvellä, ja 1.12.2012 Hyvinkään Paavolassa. Ainut tammikuinen havainto koskee ruokintapaikalla Tuusulan Riihikalliossa 6-31.1.2012 viihtynyttä lintua.

Talvilinnut - Punakylkirastas

Punakylkirastas Tuusulan Riihikalliossa
Punakylkirastaita tavataan varsin säännöllisesti talvisissa rastasparvissa, jotka ruokailevat pihlajissa hyvinä marjavuosina. Paljon harvemmin tavataan ruokintapaikalle talvehtimaan asettuneita punakylkiä.

Alueen runsaasta 20 talvisesta havainnosta lähes kaikki on tehty joulukuussa. Näiden joukossa on ainut pidempään paikoillaan pysynyt lintu, joka havaittiin Mäntsälän Ohkolassa sairaalan pihalla 2-23.12.1978 useita kertoja.

Tammikuisia havaintoja on ilmoitettu kahdeksan, joista neljä on tehty erinomaisen runsaana marjatalvena 1999. Helmikuussa punakylkirastasta ei ole havaittu alueella lainkaan.

Talvilinnut - Kulorastas

Kulorastaita voi tavata satunnaisesti alkutalvella pihlajissa kiertelevissä rastasparvissa. Laji on tavattu alueella joulukuussa kolmesti, tammikuussa niin ikään kolmesti ja helmikuussa kaksi kertaa.

Eniten talvihavaintoja tehtiin tammi-helmikuussa 2001. Hyvinkäällä Kytäjän Postintien risteyksessä kulorastas ruokaili pihapihlajassa 3-21.1.2001. Toinen lintu viihtyi samana talvena muutaman päivän ajan Ridasjärven kylätien risteyksen pihlajissa 10-12.2.2001.

Talvilinnut - Mustapääkerttu

Mustapääkerttu Helsingin Meilahdessa
Mustapääkertuilla on muihin hyönteissyöjiin verrattuna suurempi taipumus talvehtimiseen. Ne siirtyvät syksyn lopulla hyönteisravinnosta marjoihin ja käyvät myös lintulaudoilla, minkä vuoksi talvihavaintoja saadaan usein pihoista ja puutarhoista.

Alueelta tunnetaan ainakin kuusi mustapääkertun talvehtimishavaintoa. Ensimmäinen koskee joulukuusta 1999 tammikuun 19. päivään 2000 Hyvinkään Viertolassa talvehtinutta koirasta. Seuraavana talvena samassa pihassa talvehti naaraslintu, joka nähtiin viimeisen kerran 2.2.2001. Talvella 2006/2007 tarkkailtiin helmikuulle saakka peräti kolmea mustapääkerttua ja Keravan Sompiossa talvehtinut koiraslintu nähtiin vielä 20.3.2007. Viimeisin talvehtiminen todettiin Hyvinkään Parantolanpuiston alueella talvella 2008/2009.