Talvilinnut - Nokkavarpunen

Nokkavarpunen Helsingin Meilahdessa
Nokkavarpunen on vähälukuinen ja varsin huomaamaton laji, joita tavataan myös talvisin joka vuosi Oulun korkeudelle asti.

Alueella nokkavarpusia on havaittu talvisin yli 50 kertaa, joskin kaksi kolmasosaa havainnoista ajoittuu kahdelle hyvälle talvella 1998/99 ja 2000/2001. Tammi-helmikuussa 1999 nokkavarpusia havaittiin Tuusulassa Jokipuiston ja Gustavelundin alueella lähes päivittäin ja ne kävivät myös ruokintapaikoilla. Vuodenvaihteessa 2000/2001 suurimmat parvet, joissa oli noin 15 lintua, havaittiin Hyvinkäällä Kytäjärven rannoilla ja Nurmijärvellä Vantaanjoen varrella. Nokkavarpuset käyttävätkin hyväksi rantojen tuomikoissa hyvinä satovuosina talveen saakka riittäviä marjoja ja pystyvät helposti murtamaan kovat siemenet vahvalla nokallaan.

Muiden talvien paljon harvemmat havainnot sijoittuvat kaupunkien ja kyläkeskusten taajamiin vailla selvää esiintymiskuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti